Техника Боуен

Техниката Bowen е лечебен метод, който облекчава симптомите и помага на тялото да се възстанови. Тя е нежна и щадяща методика така, че може да се прилага на всеки, от новородено до възрастни хора с множество оплаквания. Bowen терапията не е масаж, акупунктура или хиропрактика. При нея няма манипулации, наместване или използване на сила.
Боуен терапевтът обикновено използва палци или пръсти, с които извършва нежни движения върху тялото на пациента. След всяка поредица от движения терапевтът напуска стаята. Паузите между отделните движения са изключително важни. Това е необходимото време тялото да обработи подадената му информация.
Нежните Bowen движения и паузите между тях правят техниката уникална. Тя нито произлиза нито наподобява някой друг терапевтичен метод.

Как работи?

Bowen техниката, помага на тялото да си припомни как да функционира правилно. Нежните, но много мощни Bowen движения изпращат неврологични импулси до централната нервна система, което довежда до незабавен отговор от нейна страна посредством мускулна релаксация и намаляване на болката. Движенията създават дълбоки вълни в човешкото тяло. Изпращат импулси до нервната система, напомняйки на тялото как ставите, сухожилията и мускулите отново да започнат да функционират правилно. Това помага за намаляване на мускулните спазми и за увеличение на циркулацията на кръв и лимфа.

• Вегетативната нервна система се балансира.

Вегетативната нервна система контролира над 80% от телесните ни функции (сърдечно- съдова, дихателна, ендокринна, храносмилателна, репродуктивна…) и е много податлива на стрес и емоционални проблеми. За да започне тялото да се възстановява е необходимо да се премине от симпатикова към парасимпатикова доминанта. Това се постига чрез пълен покой, емоционален и физически. Техниката Bowen подпомага достигането на това състояние. Именно за това терапевтът излиза от помещението. По време на Bowen сеанс няма ароматни свещи, релаксираща музика и др. Именно, за да може да се активира парасимпатиковият дял на вегетативната нервна система.

• Стреч рефлекс

Повечето Bowen движения се извършват в началното или крайното залавно място на мускулите или върху тялото на мускула, където се намират рецепторите на Голджи. Те доставят информация на нервната система за състоянието на съответния мускул. Тези рецептори се стимулират през две от фазите на движението- „провокация“ и „прехвърляне“.

• Ставни проприорецептори

Всички Bowen движения, които се извършват около или директно върху ставата оказват влияние върху самата става и връзките и, които са много богати на проприорецептори. Тези рецептори дават информация за позицията на нашето тяло.

• Лимфна система

Техниката Bowen стимулира лимфната циркулация и нейният дренаж.

• Фасция

Фасцията е съединителна тъкан, която свързва и обвива всички структури в човешкото тяло: кости, мускули, вътрешни органи. Тя играе важна роля за гъвкавостта на мускулите, координацията, стойката на тялото в пространството и цялостната му функция. След травма фасцията се съкращава като защитен механизъм от страна на организма. Bowen движенията, подпомагат нейното раздвижване и правилното функциониране на структурите, като се подобряват движенията и стойката на тялото.

• Акупунктурни точки и меридиани

Някой Bowen движения се препокриват с акупунктурни точки и меридиани. По време на самото движение те буквално се пресичат. По този начин се постига енергизиране и балансиране на тялото.